Follow by Email

onsdag 12 december 2012

Apptips till föräldrar! ang. Expressen kommande artikel

Jag är IKT fortbildare till lärare i Södertälje Kommun! Det är viktigt att veta att i förskolan/skolan, där har pedagogen/läraren ett tänk kring lärplattans användningsområde och att det finns ett medvetet arbetssätt gällande kopplingar till appar/aktivitet och Läroplanen och olika andra styrdokument. Vi har också till uppgift att visa barnen att det finns mer gällande tekniken än bara att använda lärplattan till att spela olika spel. Om barnen förstår det och föräldrar och pedagoger som står i startgroparna så har vi chansen att ge dem ett bra verktyg att använda i framtiden.

I förskolan fungerar iPaden som ett komplement i verksamheten och ska vara ett naturligt inslag i förskoleverksamheten. Här kommer några apptips med användningsområden.

Keynote: används till den pedagogiska dokumentationen(med analys efteråt av materaialet), Puppet Pals: främja samarbete, konstnärliga aspekten o språkträning, iMovie: Lätt o roligt att göra egna filmer där det mesta tränas!, Skolstil: höra bokstävernas ljudning "viktigt för den Fonologiska medvetenheten" Book Creator: göra egna digitala böcker, My Flora, Krax, Svampguiden: bra appar att använda ute, Fluidity: en härlig upplevelseapp tillsammans med Fluid. Från apptips till Pedagogisk Dokumentation=ett hjälpmedel för pedagogen. Jag säger att det finns inga pedagogiska appar utan den blir det med hjälp av pedagogen! (jag sticker ut hakan lite men det är viktigt att belysa det) använd projektor och få upp aktuella appen på vit vägg, wow vilket lätt sätt att få med fler att se vad som händer! :)

För föräldrar! Ta chansen att arbeta med olika appar tillsammans med ditt barn! Se och imponeras av vad ditt barn klarar av. Träna färger,siffror, bokstäver och se på Youtub! Gör en saga tillsammans i Puppet Pals(köp till Director Pass) Bokstavspussel: tränar språket på ett roligt sätt och du kan skapa egna bilder med egen inspelad röst,(bra med barn som har svårigheter att prata). Barnen gillar alla TocaBoca apparna, Garageband ger möjlighet tex. till att höra hur ett riktigt piano låter! Bra o kluriga problemlösningsappar är Pettsons uppfinningar av Filimundus och Where is my water. Art of Glow o Sound Tuch lite är för de riktigt små barnen.

Tror att många föräldrar efterlyser vad och vilka appar kan de använda till sina barn. Här fick ni lite tips på vad de används bäst för. Men vem vet, ni kanske hittar fler och andra användningsområden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar