torsdag 7 mars 2013

#FETT13 på Årstaskolan 6 mars.

Det var en magisk eftermiddag och kväll som Årstaskolan bjöd på 6 mars. Vilket planerande och arbete av hängivna människor som verkligen älskar sitt jobb och det som skapas tillsammans med med sina elever och kollegor.(det märktes!) Vi kände oss nog alla väldigt imponerade och endel av oss vuxna tänkte nog tanken att man skulle vilja bli ett barn igen och då vilja gå om skolan på Årstaskolan:)

#FETT13. Vilken härlig idé att Stafettpinnen går vidare och att någon annan skola tar över för att göra något liknande nästa vår! Vilken skola blir det?

Teknikens möjligheter enligt Nesta- konkreta exempel från Årstaskolans vardag! Micke Kring och Jonas Johansson inleder med att säga att de viktigaste är ju Lärarna! utom dem är tekniken ingenting. Vilken härlig inledning! De berättar i slutet om de viktigaste hur lärarna ska kunna gå vidare. Hur lägger vi upp vårat arbete? regelbundna träffar, pedagogisk handledning, fortbildning, ikt kompetens med pedagogisk inriktning. Lärarna träffas varje måndag på Årstaskolan.

Nästa är en Lärare som heter Lotta Bolin. Hon pratar om de TheBig6 - Att synliggöra elevernas förmågor och lärande i praktiken. Arbetsförmåga, metakognitiv förmåga, kommunikativa förmågor och begrepps förmågan! #Visombärenförmåga... smaka på den formuleringen. Att äga sitt eget lärande! egentligen är grunden TheBig5 men en sjätte förmåga Tyckte Lotta behövdes läggas till, det sociala! vänlig, nyfiken, generös, göra sitt bästa osv. Hon nämner Begreppstrianglar och att det handlar om ett synligt lärande. Från kass till vass, samt att hon har skapat en, Heja mig knapp:) Tycker att alla som delade med sig igår borde ha fått en Heja mig knapp!

Josef Sahlin tog sig an att berätta om Romanprojekt som ska ge Roman-effekt!:) Fantastiskt tänk och hur olika ideer, hur man kan göra, också har spritt sig till andra lärare som testat konceptet och det har blivit superbra! Huset, Ön, Den magiska dörren, monstret, klippet... osv Entusiastisk berättar Josef om hur det är att skriva Romaner med barn. Viktigt att ge strukturer och strategier för att främja långa och genomtänkta texter. Att använda IT blev endast ett litet litet hjälpverktyg. Fokuset låg i att ge barnen tid och redskap för att kunna hitta egna texter och en egen lust till att bli en författare där it blev till hjälp när textredigering behövdes...

Bibblis.se är nästa fantastiska som Årstaskolan skapat tillsammans med alla författare (eleverna). Böcker skapas och läggs ut som e-böcker och/eller ljudböcker. Endel böcker är lånade över flera tusen ggr. Gratis och väldigt enkelt. Själv lånade jag min första bok precis innan jag började skriva detta blogginlägg. Vilken bokbank som de så generöst delar med sig till alla! GRATIS ATT LÅNA OCH DET MINSTA VI SOM LÅNAR KAN GÖRA ÄR ATT LÄMNA EN KOMMENTAR TILL FÖRFATTARE/FÖRFATTARNA:) garanterat uppskattat och ibland så svarar de tillbaka!

Det sista jag vill skriva om är Martin Fernström och Jonas Joahnsson arbete kring Mattenauterna- bli en mattenaut! Filmer och en massa olika kluriga uppgifter finns också öppet. Använd!

Vill bara nämna att det fanns 3 och ibland 4 sidospår samtidigt under 15-19.00 men jag har valt att skriva om de som jag var på....

Kvällen avslutades med TeachMeet där det var 11 modiga som delade med sig av arbetssätt... och som jag skrev förut så borde även de få en Heja mig knapp. Helt slut var jag igår 21.30 och tankarna har snurrat denna morgon... av denna energi som #FETT13 gav mig utmynnade det i detta blogginlägg! Nu ska det planeras för förskolan-förskoleklass! :) En härlig känsla av att, nu händer det! alla kan! Tack igen alla som gjorde #FETT13 på Årstaskolan möjlig för oss som var där fysiskt men också för alla som följde er via LIVE-sändning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar