Follow by Email

tisdag 5 april 2011

Inlägg av Katarina Flemström, projekt iPad i fsk/f-klass

På senaste projektmötet iPad i förskola och förskoleklassPedagogiskt centrum i Södertälje påpekade Margareta Ljungberg att hon märkt hur vissa barn blommat upp i barngruppen i och med införandet av iPad i barngrupp. Hur väl det stämmer fick jag själv tillfälle att iaktta i veckan som gick.

iPaden i förskoleklassen är vid det här laget ett välkänt inslag och all annan verksamhet rullar nu för tiden på parallellt med att iPaden används, den största skillnaden mot annat material är vi har ett kösystem till iPaden. Vid det här tillfället var det en lugn och ganska tystlåten flicka som spelade ett spel som hon behärskade väldigt väl vilket också hördes av hennes kommentarer. Barn som pysslade med annat i rummet hörde hennes kommentarer, kom och ställde sig vid henne och frågade henne om regler och tittade på hur hon löste problem. Det roliga var att hennes i vanliga fall lite blyga och försiktiga framtoning var som bortblåst! Hon förklarade och visade på ett väldigt självsäkert och moget vis och hennes kamrater accepterade utan tvekan hennes auktoritet här.

Den här tjejen har helt klart erfarenhet av den här formen av teknologi hemifrån och ägde i och med det en självsäkerhet jag inte tidigare sett hos henne och det får mig att tänka vidare på hur viktigt det är att vi vuxna pedagoger tar in barnens vardag och verklighet i verksamheten! Att inte fnysa åt programmen de ser på TV:n eller skratta överseende åt de spel de spelar på datorn eller liknande utan visa att vi är intresserade och inse att vi genom att ta del av barnens erfarenheter kan lyfta tillsammans.

Prova att fråga barnen om deras vänner på Stardoll, om fame på Moviestarplanet, vad de tyckte om senaste avsnittet av Magi på Waverly place eller om de kan rekommendera något nytt spel. Att vara nyfiken på barnens verklighet är att erkänna deras intressen och visa att vi tar dem på allvar.

Populära spel på iPaden den här veckan har annars varit:
WackaMonsta
Make way
Art of glow

För egen del har upptäckten att man faktiskt KAN ringa (gratis) med iPaden varit roligast :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar