Hösten -11 med paddorna!!
Upplagd av Margareta Ljungberg den 10 Juli 2011 klockan 14.59
I höst kommer det nya barn till avdelningen som inte har använt sig av en iPad, men vissa barn är vana vid sina föräldrars iPhone däremot. Jag måste börja med att ta bort en massa appar från 1:an och fokusera på att det finns de som tränar touchskärmens funktion. När barnen behärskar tekniken, så är det dags att lägga till nya som utvecklar deras kunnande. Viktigast av allt är att det är roligt!
Nu har vi två stycken på avdelningen. Både 1:an och 2:an.
I höst kommer de nya barnen få jobba med ettan och de med mer vana på tvåan.
Programmen kommer vara olika, då de som hållt på sen i höstas behöver mer utmanande program. De kommer att få appar som baserar sig på olika sorters problemlösningar. Jag vill att våra barn ska få mötas av det i olika former och självklart i vardagen. Ställs man inför ett problem ska det kännas som att det är något jag vill försöka lösa och det ska kännas som om det äär en vana att göra det. Med det tankesättet hoppas jag att när barn ställs inför problemlösningar i skolan så som matematik ska det inte kännas som något jobbigt. Tyvärr är det fler barn idag som har det jobbigt med just det ämnet i skolan. Kan vi i förskolan arbeta förebyggande, så är det självkart att vi ska det. På alla olika sätt som går. Då är iPaden ett bra komplement.
Språket är också något so m vi kan arbeta med. Barnen har haft så kul när de pratat med djuren som upprepar det de sagt, när de spelat in sina småfilmer med sitt eget berättande till. Allt som locker barnen till att använda språket och öka deras ordförråd, meningsbyggnader o.s.v ska vi också arbeta vidare med och som jag skrev förut så är iPaden ett bra kompliment.
Jag har också märkt att barn som har svårt att koncentrera sig är väldigt fokuserade när de sitter vid iPaden. De har fått arbeta med appar som berör något de är intresserade av. Jag satt en dag med ett barn och tittade på bilder av olika dinosaurier där man även hörde deras läten. Det ledde till mycket berättande om vad de gjorde, bodde och åt, vem som var stark och vad de var bra på. Allt var baserat på barnets eget tänk, men vilket berättande. Det är just detta jag vill komma åt och med iPaden finns möjligheterna.
Det som behövs är tid, tid att lyssna på var barnens fokus och intresse ligger och tid att söka efter appar som sen måste testas. Alla appar jag presenterar för barnen har jag provat själv. Ha en skön sommar och bloggandet fortsätter i höst!!!
Kopierat från ningen, Projektledare Malin Fölster
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar